Wednesday, 21 January 2015

Bil air bulan Januari percuma!


… babitkan seluruh 310,000 akaun domestik atau 1.55 juta pengguna/rakyat termasuk yang tidak terbabit banjir, menyebabkan Kerajaan Negeri dan PAIP korbankan kutipan yang sepatutnya kira-kira RM5.58 juta!

“‘(It) can be a burden to PAIP’ tapi tak apalah, ini (merupakan) ‘a small sacrifice to the people’,” kata Menteri Besar.

SUMBANGAN PERODUA... Dato' Sri DiRaja Adnan sedang bersalaman dengan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA), Dato' Aminar Rashid Salleh yang menyerahkan cek bagi membantu mangsa banjir di Pahang. 

Yang turut kelihatan ialah Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Zulki-fly Osman (kiri sekali); dan, seorang pegawai tertinggi PERODUA. Majlis penyampaian/penerimaan ini diadakan semasa Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri berhenti rehat seketika.
 

BILIK MESYUARAT, TINGKAT 6, KOMPLEKS YAYASAN PAHANG, TANJUNG LUMPUR, KUANTAN – Menganggapnya sebagai satu pengorbanan kecil Kerajaan Negeri dan Pengurusan Air Pahang Bhd (PAIP) kepada rakyat khususnya yang terbabit banjir;

Menteri Besar Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob hari ini mengumumkan pengecualian pembayaran bil air bagi bulan Januari ini, kepada seluruh penduduk negeri sama ada yang terbabit banjir ataupun tidak.

Pengecualian ini mengambil kira beban yang harus ditanggung oleh mangsa-mangsa banjir terutamanya, yang perlu menggunakan jumlah air yang banyak untuk membersihkan kediaman masing-masing.

Ketika ini, PAIP mempunyai 310,000 akaun domestik atau kira-kira 1.55 juta pengguna atau jumlah penduduk Pahang (310,000 X 5 orang sebuah rumah/akaun domestik)  – yang menggunakan air kurang daripada 35 meter padu sebulan.

Kutipan bulanan daripada mereka ialah kira-kira RM5.58 juta, maka pengecualian pembayaran bil untuk bulan Januari sahaja bermakna, sebanyak itulah juga yang dikorbankan sebagai hasil bulanan kepada PAIP.

LAGI SUMBANGAN UNTUK MANGSA BANJIR... Kali ini pula daripada YTL Land & Development Bhd yang diketuai oleh Pengarah Eksekutifnya, Dato' Hamidah Maktar (bersalaman dengan Dato' Sri DiRaja Adnan). 

Yang turut kelihatan ialah (dari kiri ke kanan) Ahli Exco Kerajaan Negeri, Dato' Sri Mohd Sharkar Shamsuddin; seorang pegawai YTL Land & Developpment Bhd; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Sri Muhammad Safian Ismail; dan, seorang lagi Ahli Exco Kerajaan Negeri, Dato' Shafik Fauzan Sharif. 
  

PENGORBANAN KECIL DEMI RAKYAT

“Kita bincang tadi (dan putuskan) bulan Januari, ‘the whole of January, we won’t charge anything,” kata Dato’ Sri DiRaja Adnan pada persidangan media tengah hari Rabu, 21 Januari di sini, selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri.

“‘(It) can be a burden to PAIP’ tapi tak apalah, ini (merupakan) ‘a small sacrifice to the people’,” katanya.

Bagi akaun atau pengguna komersil bagaimanapun, menurutnya, mereka tetap perlu membuat pembayaran seperti biasa sungguhpun turut terbabit banjir memandangkan mereka mampu melakukannya.   

“… while they are trying to rehabilitate their businesses, their factories… so in the course (of doing the rehabilation exercises), they can just add up (to it) the electricity and the water bills,” katanya.

Lanjutan itu, beliau menyarankan agar Tenaga Nasional Bhd (TNB) meneladani tindakan Kerajaan Negeri dengan kemungkinan melakukan yang sama ke atas bil-bil pengguna domestic yang menggunakan bekalan elektriknya.

DATO' SRI DIRAJA ADNAN SEDANG HENDAK MEMULAKAN PERSIDANGAN MEDIANYA... 

GANTI SECARA PERCUMA SURATAN HAKIMILIK TANAH HILANG AKIBAT BANJIR

“Kalau pihak TNB boleh juga menimbangkan, lebih baik; (demi) untuk meringankan beban (rakyat, khususnya) orang kampong (yang terjejas akibat bencana banjir),” katanya lagi.

Dato’ Sri DiRaja Adnan turut mengumumkan keputusan Kerajaan Negeri untuk tidak mengenakan apa-apa yuran ke atas rakyat terbabit banjir, bagi mendapatkan suratan hakmilik tanah baharu yang asalnya telah kehilangan akibat bencana itu.  

Yang perlu mereka lakukan hanyalah membuat laporan polis kemudian membawanya ke Pejabat Daerah dan Tanah Daerah berkenaan, untuk dipanjangkan ke Pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG) di Kuantan bagi urusan pengeluaran suratan hak milik tanah baharu.

Beliau juga ditanya tentang pemberian RM500 oleh Kerajaan Persekutuan kepada setiap mangsa banjir yang menurutnya, akan dilaksanakan penyampaiannya pada esok, Khamis, atau lusa, Jumaat.   
“Kita nak bagi cepat, tak boleh tunggu-tunggu. Semalam saya bermesyuarat dengan YAB Timbalan Perdana Menteri; YAB Timbalan Perdana Menteri, YAB Perdana Menteri sendiri telah mengarahkan diberi secepat mungkin.

TAK PAYAH TUNGGU HINGGA SEMUA LENGKAP

“Kita (se)patut(nya) nak bagi pertengahan bulan dua (Februari), tak boleh… Kita kena bagi minggu ini juga,” tegasnya, dan menambah kata, “Tak payah tunggu semua sekali lengkap baharu (hendak) bagi, tak payah. Kita akan terus bagi”.

Kepada soalan lain wartawan sama ada Kerajaan Negeri akan mencontohi Kerajaan Persekutuan yan g pada semalam, Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak mengumumkan penstrukturan semula Bajet Negara 2015 ekoran kejatuhan harga minyak katanya;

“… We are not dependent upon oil, so (we are) not affected. Thus, no changes (to the State Budget 2015). For the Federal Government, it’s the best that they can do considering the present situation that we are in.

“There is no other choice, there is no other recourse except to adjust. And it’s all about adjustment…,” katanya. – Khabar