Monday, 13 May 2013

'Jangan buat qaplah!!!'… Polis minta orangramai tidak sertai perhimpunan haram anjuran puak pembangkang di Taman Mahkota Aman, Batu 11, Jalan Kuantan-Gambang malam esok

SATU LAGI PERHIMPUNAN HARAM ANJURAN PEMBANGKANG... Poster hitam-putih ini  dipapar pada sebatang pokok di depan Padang MPK 1, berdepan dengan Mahkota Square di bandar Kuantan yang aman-sejahtera ini. 


Alamaya, INDERA MAHKOTA 5, KUANTAN“Jangan buat qaplah,” inilah pesanan yang seharusnya kita warga Kuantan yang cinta-damai; tegas memberitahu puak pembangkang pimpinan anak kelahiran Cherok Tok Kun, Butterworth, Pulau Pinang itu.

Ia ekoran hajat puak tersebut untuk menganjurkan apa yang disebut sebagai ‘Himpunan Rakyat Pahang’ pada malam esok, Selasa, 14 Mei di padang, Taman Mahkota Aman, Batu 11, Jalan Kuantan-Gambang, dekat sini.

Bertemakan ‘Suara Rakyat – Suara Keramat, Tolak Penipuan PRU 13’, orangramai diajak hadir dengan berpakaian warna hitam, sebagai tanda membantah terhadap keputusan Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13) yang lalu.

Sedangkan, PRU-13 jugalah menyaksikan mereka kekal menguasai negeri-negeri Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan, serta memenangi 89 daripada 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkan.

Ini tentunya tidak memadai sementelah matlamat mereka untuk menguasai Putrajaya atau tampuk pemerintahan negara, masih tidak kesampaian menerusi proses demokrasi PRU-13; lalu menjadi dorongan untuk menganjurkan perhimpunan haram itu.

AKAN JEJAS KETENTERAMAN AWAM, SEBABKAN KESESAKAN LALULINTAS

Selari dengan pandangan kita mengenai perhimpunan itu, Ibupejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang pada hari ini, Isnin, 13 Mei, telah mengeluarkan amaran kepada orangramai, ‘agar tidak terpedaya dengan hasutan pihak tertentu yang mengajak mereka menyertai perhimpunan haram di Taman Mahkota Aman di sini, esok’.

Menurut berita yang diceduk dari portal berita – Utusan Online, Ketua Jabatan Pengurusan, IPK Pahang, ACP Anuar Osman dilaporkan berkata, setakat ini, polis tidak menerima sebarang notis atau permohonan daripada pihak penganjur memaklumkan mengenai perhimpunan tersebut.

Berita yang dikutip dari portal berita Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) pula melaporkan ACP Anuar sebagai berkata, Pahang police advised the people not to attend the Pakatan Rakyat illegal rally at Taman Mahkota Aman on Tuesday, for it could create a tense atmosphere in the state capital”.

Beliau juga dilaporkan sebagai menegaskan betapa, “… stern action would be taken against its participants, organisers and speakers for no permit had been issued for the rally”.

Berita yang sama turut melaporkan bahawa, Ketua Polis Daerah Kuantan, ACP Mohd Jasmani Yusoff mengakui menerima beberapa aduan daripada para penduduk yang membantah perhimpunan tersebut, yang dilihat boleh menjejaskan ketenteraman awam serta menyebabkan kesesakan lalulintas yang teruk di sekitar tapak perhimpunan. – Khabar