Thursday, 3 May 2018

Siapa yang bawa pembangunan dan membela rakyat selama 60 tahun kini jika bukan Kerajaan BN?


“Senang-susah balik kepada siapa? Selama 60 tahun siapa di sisi kita? Siapa yang membela kita? Siapa yang membawa pembangunan? Bukankah Kerajaan Barisan Nasional ini?” tanya Perdana Menteri

DALAM UCAPAN 22-MINIT LUAR TEKS PENUH BERSEMANGATNYA... Aksi penuh bersemangat Dato' Sri Mohd Najib ketika menyampaikan ucapannya.


UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA (UiTM) CAWANGAN PAHANG KAMPUS RAUB – Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak meminta rakyat sedar dan menghargai pembangunan dan pembelaan rakyat yang telah dilakukan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) selama 60 tahun kini.

Ini dinyatakannya dalam bentuk pertanyaan-pertanyaan ketika berucap luar teks 22-minit pada Majlis Perasmian Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Pahang Kampus Raub pagi Khamis, 3 Mei di sini.

“Senang-susah (rakyat akan) balik kepada siapa? Selama 60 tahun siapa di sisi kita? Siapa yang membela kita? Siapa yang membawa pembangunan?

“Bukankah Kerajaan Barisan Nasional ini?” tanya beliau yang mendapat tepukan gemuruh para hadirin yang dalam kalangan siswa-siswi, pensyarah dan orangramai sekelian.

“Daripada yang kecil kepada yang besar, termasuk UiTM ini, ITM dulu, RIDA. Jasa siapa? Perjuangan siapa? Pemimpin mana yang membawa UiTM ke tahap yang sedia ada seperti hari ini?

SELESAI MENANDATANGANI 'PLAQUE' TANDA MERASMIKAN UiTM CAWANGAN PAHANG KAMPUS RAUB INI... Selain Dato' Sri Mohd Najib dan Dato' Sri DiRaja Adnan; yang turut kelihatan dalam foto ini ialah penyandang dan calon BN bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Dong, Dato' Sri Shahiruddin Ab. Moin (belakang, tengah antara Dato' Sri Mohd Najib dan Dato' Sri DiRaja Adnan); 

Calon BN bagi Parlimen Raub, Dato' Paduka Chew Mei Fun (tiga dari kiri); penyandang dan calon BN bagi DUN Batu Talam, Dato' Abdul Aziz Kiram (kiri sekali); tokoh perniagaan dan MCA tempatan, Tan Sri Lam Sang (dua dari kiri, berbaju batik); serta, Naib Canselor UiTM, Prof Emeritus Dato' Dr Hassan Said (tiga dari kanan).  


BN SEJAK DAHULU HINGGA SEKARANG

“Bukankah pemimpin-pemimpin Barisan Nasional dari dulu sampai sekarang?” tanya Dato’ Sri Mohd Najib lagi yang juga Pengerusi BN, yang sekali lagi mendapat tepukan gemuruh daripada mereka.

Menurutnya, rakyat boleh membuat apa juga pertimbangan dalam memilih Kerajaan tetapi yang paling utama ialah pertimbangan sama ada Kerajaan yang dipilih itu boleh membawa kehidupan rakyat yang lebih baik pada masa depan.

Beliau seterusnya mengingatkan rakyat agar undian yang bakal dibuat pada Hari Mengundi sempena Pilihanraya Umum (PRU)-14 nanti bukan kerana terpengaruh dengan hasutan, fitnah atau janji-janji palsu pihak pembangkang.

“Kita mesti fikir siapa yang benar-benar telah mengubah landskap kehidupan kita dan landskap negara kita. Tidak lain dan tak bukan, Kerajaan Barisan Nasional,” katanya lagi.

Menurutnya, BN mempunyai permuafakatan yang jika di Parlimen Raub ini, UMNO akan menyokong calon dari MCA iaitu Datuk Paduka Chew Mei Fun, maka di kawasan pilihanraya lain, MCAlah pula yang akan menyokong calon-calon UMNO.

HADIRIN HADIRAT DALAM KALANGAN SISWA-SISWI SERTA PARA PENSYARAH MEREKA... Padat hingga ke hujung dan ramai lagi di luarnya. 


‘WANT TO WIN BIG WAR’

“Kita bukan nak menang pertempuran kecil, (tetapi) kita nak menang peperangan besar… ‘We don’t want small victory, kita nak ‘to win the big war’. Peperangan besar itulah PRU-14.

“Sebab kita nak tubuh Kerajaan yang kuat. Kalau Kerajaan yang kuat, kita boleh pertahankan UiTM,” katanya lagi yang sekali lagi para hadirin bertepuk kuat.

Berbeza dengan BN katanya, pihak pembangkang pula tidak ada agenda malah mereka menurutnya, tidak ‘terlintas dalam hati’ untuk menjaga kepentingan, kemuliaan dan martabat UiTM.

“Nak harap kepada Ngah Kor Ming? Nak harap kepada Kit Siang? Nak harap kepada Guan Eng? Nak harap kepada yang lain itu? Tak boleh tuan-tuan.

“Jangan tertipu sekali lagi orang Raub. Pastikan calon-calon Barisan Nasional menang dalam pilihanraya ini, Parlimen Raub ini,” katanya yang sekali lagi mendapat tepukan dan sorakan.

“Saya datang hari ini untuk memberi mesej kepada tuan-tuan,” katanya lagi.  

BLOK-BLOK ASRAMA SISWI - TUN TEJA... Sebelumnya ialah Medan Selera. Keseluruhan kampus seluas 80 ekar terletak di Mukim Gali dengan kos RM220 juta dan berkapasiti 3,000 pelajar. 

Dibina menerusi kaedah pembiayaan Private Finance Initiative (PFI) oleh syarikat Utusan Intelek Sdn Bhd, majlis pecah tanahnya disempurnakan oleh Dato' Sri Mohd Najib juga pada 4 Mei 2013 (sehari sebelum Hari Mengundi bagi PRU-13) dan siap tiga tahun kemudian pada 2015.   


TEMPAT JIN BERTENDANG

Dalam ucapan luar teks 19-minitnya sebelum itu, Menteri Besar Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob telah turut menyentuh tentang lokasi UiTM Cawangan Pahang Kampus Raub ini yang sebelumnya merupakan kawasan hutan ‘tempat jin bertendang’.

“Tetapi akhirnya menjadi sebuah kampus. Apakah erti sebuah kampus? Ia membawa erti bahawa Kerajaan memberi penekanan kepada pendidikan kerana Kerajaan percaya, pendidikan boleh merubah nasib seseorang itu.

“Kita boleh tengok anak orang kampung jadi pegawai. Anak orang Felda menjadi pengurus Felda. Anak sarjan polis jadi CPO. Anak Setiausaha Bahagian UMNO jadi Menteri Besar.

“Ini semua kerana adanya pelajaran yang diberi peluang kepada semua orang yang dengan itu mencapai tahap tertentu dalam bidang pelajaran itu maka seseorang itu dapat naik taraf,” katanya.  

Mengenai Kerajaan BN pula, “… mana ada satu kerajaan dalam dunia ini yang memberikan perhatian sebagaimana kerajaan Barisan Nasional berikan perhatian kepada rakyat,” katanya yang mendapat tepukan gemuruh hadirin.

MELAWAT PAMERAN... Pada sebelah petangnya pula, Dato' Sri Mohd Najib yang diiringi Dato' Sri DiRaja Adnan, telah ke Sungai Koyan, Lipis (tetapi di bawah DUN Jelai yang di bawah Parlimen Cameron Highlands) bagi menyempurnakan Majlis Pecah Tanah pembinaan Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Koyan.  


KERAJAAN LUAR TAK BANTU APA-APA UNTUK RAKYATNYA

Di negara luar katanya, Kerajaannya tidak berusaha untuk membantu rakyatnya yang menyebabkan rakyatnya itu terpaksa ‘hidup sendiri-sendiri’ dalam menjalani kehiduoan sehari-hari.

“Kalau petani (di luar negara) dia kata, ‘Kerajaan tak ada bantu apa-apa. Kita hidup sendiri-sendiri’. Tapi di Malaysia, dari baja sampailah ke menjual (pemasaan), Kerajaan bantu.

“Begitu juga saya tanya pemandu teksi (di luar negara yang menjawab mereka), tak ada bantuan apa-apa. Kita sekurang-kurangnya di Malaysia ini, di bawah kepimpinan Dato’ Sri Najib Tun Razak, ada bantuan khusus untuk teksi,” katanya yang sekali lagi menerima tepukan. 


LAGI GAMBARAN MAJLIS PETANG KHAMIS INI... – Khabar