Saturday, 24 March 2012

Nyaman, sentosa di Taman Gelora

… kelihatan cuma ada lima (5) orang yang memakai baju-T anti-Lynas, tidak lagi dalam bilangan ratusan seperti sebelumnya.

TIADA GELORA DI TAMAN GELORA... Nyaman, sentosanya taman milik kita bersama. Perlukah ia dicemari oleh apa juga gejala semata-mata bagi memenuhi agenda tersurat dan tersirat oleh puak-puak berkenaan? 


Alamaya, INDERA MAHKOTA 5, KUANTAN – Tanpa ‘staged event’ atau ‘pre-planned’, iaitu acara yang diatur-rancang terlebih dahulu, inilah suasana sebenar – nyaman dan sentosa, di Taman Gelora dekat sini.

Inilah yang dapat dirasai oleh penulis semasa turun bersama-sama isteri dalam pakaian sukan masing-masing ke taman ini (setelah hampir setengah tahun tidak berbuat demikian), pada pagi Sabtu, 24 Mac lepas.

Dalam suasana ini hadir orang ramai dalam kalangan penduduk Kuantan pelbagai kaum, berbilang latar usia mahupun beraneka latar kerjaya, untuk bersantai dan melakukan aktiviti sukan seperti ‘jogging’, ‘brisk-walking’ serta bersenam.

Kalaupun ada acara yang diatur-rancang ialah Larian Merentas Desa, Sekolah Rendah Kebangsaan Asunta Convent (SRKAC) dengan peserta dalam kalangan murid-muridnya yang berpakaian sukan warna rumah-rumah sukan masing-masing.

Selain itu ialah acara mingguan Senam Seni 1Malaysia anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Malaysia (JKKM) Pahang, yang disertai oleh ratusan orang pelbagai kaum termasuk penulis dan isteri.

USAHA UNTUK ‘FORCED UPON THE PUBLIC’

Disusuli dengan senamrobik disertai pegawai, tenaga pengajar dan pelatih-pelatih Pusat Pembangunan Kemahiran Pahang (PSDC) bersempena dengan sambutan ulangtahun penubuhan ke-15 pusat berkenaan.
     
Suasana nyaman dan sentosa inilah yang selalu diharap dan dijangkakan. Bukannya sepertimana apabila puak-puak penentang projek pemprosesan logam tanah jarang Lynas di Gebeng, yang turun  berkumpul dengan memakai baju-T warna jingga ‘Save Malaysia, Stop Lynas’ mereka.

Perkumpulan mereka pula, yang sebelum ini dalam lingkungan tak sampaipun 600 orang (kecuali pada acara yang dipanggil Himpunan Hijau 109 pada Oktober lepas, dengan kehadiran bekas Presiden, Majlis Peguam, Dato’ S. Ambiga, itupun setakat kira-kira 1,000 orang termasuk dari luar Kuantan); bukan kononnya antara lain untuk turut mendidik orang ramai tentang bahaya projek tersebut.

Sebaliknya, perkumpulan ini lebih dilihat, untuk semata-mata memaksakan ke atas orang awam (forced upon the public) agar turut bersetuju dengan gerakan penentangan mereka yang gemar menggunakan pendekatan ‘menakut-nakutkan orang’ itu.

Dan gerakan tersebut sedemikian rupa hingga seolah-olah, orangramai yang hendak mereka pengaruhi ini ialah mereka yang tidak tahu-menahu langsung tentang kononnya begitu berbahayanya projek berkenaan.

SIHAT DAN CERGAS PEMIMPIN KITA... Menteri Besar Dato' Sri DiRaja Adnan Yaakob kelihatan ber'jogging' bersama-sama peserta di Taman Gelora, pada satu acara anjuran sebuah syarikat swasta tahun lepas. Sebelah kanan beliau ialah Yang Dpertua, Majlis Perbandaran Kuantan, Dato' Zulkifli Yaakob. 

  
PUAK PENENTANG LYNAS HANYA SEGELINTIR

Pada pagi ini, oleh kerana tiada sebarang usaha yang ‘pre-planned’ maka, kalaupun kelihatan tanda-tanda gerakan penentangan tersebut hanyalah pada lima (5) orang; itupun dua (2) daripadanya memakai baju-T jingga berkenaan, manakala tiga (3) lagi memakai baju-T yang lambang anti-Lynas hanya kecil dan terdapat pada bahagian dada sebelah kiri mereka.

Maka jelaslah betapa selama ini, jikapun ada terasa sedikit akan gerakan penentangan puak-puak anti-Lynas ini, ia hanya disebabkan oleh aktiviti yang telah di‘staged’ atau ‘pre-planned’.

Apabila tidak, inilah keadaan sebenarnya yang membuktikan bahawa, yang menentang projek Lynas ini sebenarnya adalah segelintir dan segelintirnya itu adalah ‘real’ bukan palsu!

Maka, dalam negara yang mengamalkan demokrasi – ‘the majority rules’ sungguhpun tidaklah sehingga menganiayai golongan minoriti; tentulah tidak wajar puak yang segelintir ini hendak ditatang umpama menatang minyak penuh. – Khabar   

   
MATA KE MATA;

*** Tanpa ‘staged’ atau ‘pre-planned’, gejala penentangan terhadap projek Lynas adalah tidak dirasai.

*** Perkumpulan oleh puak-puak penentang yang segelintir ini lebih dilihat, untuk semata-mata memaksakan ke atas orang awam (forced upon the public) agar turut bersetuju dengan gerakan penentangan mereka yang gemar menggunakan pendekatan ‘menakut-nakutkan orang’.

*** Maka jelaslah betapa selama ini, jikapun ada terasa sedikit akan gerakan penentangan puak-puak anti-Lynas ini, ia hanya disebabkan oleh aktiviti yang telah di‘staged’ atau ‘pre-planned’.   

*** Dalam demokrasi – ‘the majority rules’ sungguhpun tidaklah sehingga menganiayai golongan minoriti.