Monday, 28 October 2013

Hutan dan tanah ditarah berleluasa = Mendapan teruk pada empangan dan sungai = Banjir lumpur di Cameron Highlands!


… Kerajaan Negeri berterima kasih atas kelulusan RM40 juta oleh Kerajaan Persekutuan untuk kerja-kerja tebatan banjir termasuk kemungkinan membina empangan baharu yang dialirkan air limpahan dari empangan sedia ada, sebelum disalurkan kembali ke Sungai Bertam.     

TEMUI MEDIA... Selain fokus kepada majlis pagi Isnin itu, lalu mengulas tentang program 1BistariNet, Menteri Besar yang 'media-friendly' ini turut sudi menerima soalan yang berkaitan hal lain termasuklah tentang kejadian banjir lumpur di Cameron Highlands. 

Kelihatan, beliau bersahaja dan secara 'sporting' menerima soalan lalu menjawab apa yang telah dipersoalkan.  


HOTEL ZENITH, KUANTAN – Hutan ditarah secara berleluasa di Cameron Highlands  menyebabkan tanah gondol lalu mudah mengalirkan lumpur ke dalam empangan dan sungai apabila hujan, hingga menyebabkan mendapan yang teruk kepada kedua-duanya;

Yang dengan itu, empangan dan sungai menjadi cetek yang kerananya, menyebabkan ia tidak mampu menampung lebihan air daripada turunan hujan yang banyak, hingga menyebabkan banjir lumpur.

Inilah yang digambarkan oleh Menteri Besar Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob tatkala diminta mengulas oleh wartawan, mengenai banjir lumpur yang melanda Lembah Bertam, Cameron Highlands baru-baru ini, hingga mengorbankan nyawa.

Dato’ Sri DiRaja Adnan sendiri telah mengiringi KDYTM Tengku Mahkota Pahang ke tanahtinggi tersebut pada petang Khamis, 24 Oktober lepas, bagi meninjau serta diberikan taklimat mengenai kejadian awal pagi Rabu, 23 Oktober itu.  

“Kenapa sungai dan empangan mendap? Sebab, hutan-hutan ditarah, ditebang berleluasa. Banjir-banjir lumpur masuk ke dalam dam (Empangan Sultan Abu Bakar),” kata Dato’ Sri DiRaja Adnan pada persidangan media sempena Hari Profesionalisme BistariNet peringkat negeri pagi Isnin, 28 Oktober di sini.

DEMI MEMBESTARIKAN PARA PELAJAR, ANAK BANGSA KITALAH JUGA... Dato' Sri DiRaja Adnan diapit kiri-kanan oleh Encik Rosdi dan Dato' Yeoh; sedang berada di atas pentas bagi laksanakan tugasannya pagi Isnin itu.  


‘KITA KENA SAMA-SAMA JAGA ALAM SEKITAR’

“Kalau dam itu dulu katalah misalannya, boleh 100 kaki air dalamnya, tapi disebabkan lumpur banyak, lumpur 80 kaki, jadi (maka, kedalaman bagi menampung jumlah) air jadi 20 kaki. Boleh menampung 20 kaki sahaja.

“Mungkin kalau (jumlah air yang masuk ke dalam empangan tersebut adalah) lebih daripada itu, itu yang (menyebabkan) banjir (lumpur) itu…,” katanya.

“Maknanya, kita kena sama-sama jaga alam (sekitar, dengan tidak melakukan kerja-kerja penarahan dan penebangan hutan apatah secara haram). Saya baca kenyataan akhbar beberapa orang (yang menyatakan, kononnya kejadian banjir lumpur ialah ekoran kerja-kerja pembangunan, sedangkan) bukan soal pembangunan apa sangat.

“Ini soal kita (segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab, yang telah) meneroka secara berleluasa (dan haram),” katanya sambil memaklumkan betapa, “Baru-baru ini saya balik (dari Kuala Lumpur ke Kuantan menaiki helikpoter dan melepasi kawasan) jauh sikit dari situ; hala ke Lipis, selepas Cameron Highlands; habis bukit ditarah.

“Saya sudah arah ‘dia orang’ pergi tengok,” katanya lagi, yang mungkin merujuk kepada pegawai-pegawai di Pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG) negeri, menandakan sikap seriusnya terhadap gejala penerokaan tanah secara berleluasa dan haram di kawasan tanahtinggi berkenaan.

KHALAYAK GURU, MEMENUHI RUANG DEWAN... 


BINCANG DENGAN PIHAK KESELAMATAN FASAL BEKAL SENJATA API

Dalam pada itu, Menteri Besar itu berterima kasih kepada Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak yang juga Menteri Kewangan, yang telah mengumumkan peruntukan RM40 juta dalam ucapan Bajet 2014, bagi melaksanakan kerja-kerja tebatan banjir di sana.

“… kita difahamkan, perlu buat sesuatulah – bukan sahaja (untuk) mendalamkan sungai, mungkin ada ‘back-up system’; kita lepaskan ke satu kawasan, buat dam (empangan) lain (yang mana limpahan air berlebihan dari empangan sedia ada ditakung), baharu lepaskan ke Sungai Bertam,” katanya.

Kepada soalan wartawan Berita Harian merujuki laporan berita muka depan akhbar itu tentang saranan Pegawai Daerah Cameron Hinglands, Dato’ Ahmad Daud agar penguatkuasanya dibekalkan senjata api untuk menangani pihak-pihak yang bertindak kasar bagi menghalang kerja-kerja penguatkuasaan, katanya, beliau perlu berbincang dengan pihak keselamatan mengenainya.

Pada persidangan media yang sama, Dato’ Sri DiRaja Adnan turut mengulas tentang pengenalan sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST: Goods and Services Tax) yang juga Perdana Menteri umumkan dalam ucapan Bejat 2014, dan akan mula berkuatkuasa 1 April, 2015.

Mahu tidak mahu katanya, GST perlu dilaksanakan memandangkan ia lebih baik daripada sistem Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST : Sales and Service Tax) yang diamalkan sekarang.

MENINJAU KE BILIK BENGKEL... Bagi memberi kesan yang lebih baik kepada pembelajaran tentang pelakasanaan 1BestariNet di sekolah-sekolah kelak, beberapa bengkel turut dianjurkan melibatkan bilangan guru yang lebih kecil. 

Dato' Sri DiRaja Adnan telah mengambil kesempatan untuk menjengah ke bilik-bilik bengkel ini. 


MASYRAKAT SUKAR UNTUK TERIMA PERUBAHAN

“Tapi masalahnya masyarakat Malaysia ini, menerima sesuatu perubahan itu sangat sukar.

“Kalau kita ambil di Pahang sahaja. Apabila pihak MPK (Majlis Perbandaran Kuantan) cuba tukar laluan trafik sebagainya, sibuk! Satu, dua, tiga minggu, komplen sahaja. Tapi apabila nyata perubahan itu baik untuk pengguna jalanraya maka tidak ada komplen lagi.

“Begitu juga (dengan soal pengenalan) GST ini. Semua negara telah menggunakan GST. Yang saya tahu, Brunei dengan Malaysia sahaja yang belum lagi. Singapore, Thailand (amalkan GST dengan kadar), tujuh (7) peratus. Negara-negara lain, (ada yang kenakan kadar GST hingga) 10 peratus. Kita hanya enam (6) peratus.

“Dan, saya diberitahu juga, ramai orang minta supaya lebih banyak barangan diberikan pengecualian (daripada dikenakan cukai di bawah GST) dan pihak Kementerian Kewangan telah menjawab bahawa permohonan permintaan ini akan dilayan,” katanya lagi.

Menurutnya, beberapa bulan yang lepas, Kerajaan Negeri telahpun diberikan taklimat oleh Kementerian Kewangan mengenai GST ini dan beliau sendiri telah mengingatkan para pegawai kementerian itu agar system ini tidak akan membebankan rakyat.

BANYAK BARANGAN KEPERLUAN ASAS DIKECUALIKAN CUKAI

“Dan nyata sekali, insyaAllah, kalau berdasar kepada pengummamn bajet yang dibuat oleh Perdana Menteri, Menteri Kewangan, nyata sekali, banyak barangan (keperluan asas) yang dikecualikan.

“Sesuatu yang baharu ini memang ditentang (sesetengah) orang tetapi kalau kita (Kerajaan) beri penerangan bersungguh-sungguh, insyaAllah, GST akan difahami dan diterima oleh masyarakat,” katanya penuh keyakinan.

Dato’ Sri DiRaja Adnan turut mengulas mengenai 1BestariNet yang katanya, program tersebut akan melibatkan 10 juta pengguna, 500,000 guru, 5.5 juta pelajar serta empat (4) juta ibubapa di seluruh negara.

Di Pahang sahaja katanya, angka tersebut ialah 32,500 guru, 261,477 pelajar serta 299,267 ibubapa.

“(From the briefing and viedo presentations given) I could see apart from the exchange of knowledge (between rural and urban students via 1BestariNet), we can also foster solidarity among students and that’s good for Malaysia – being (a) multiracial, multicultural (country),” tegasnya.

1BESTARINET ADA ‘CONTENT FILTERING’

Beliau seterusnya menegaskan tentang ‘selamatnya’ sistem 1BestariNet ini, yang turut mempunyai elemen tapisan kandungan (ENG : Content filtering) padanya yang boleh menapis bahan-bahan yang tidak bersesuaian daripada dapat dicapai oleh pelajar.   

Adalah difahamkan, 1BestariNet merupakan kaedah pembelajaran baharu menerusi kemudahan internet, kendalian YTL Communications Sdn Bhd iaitu anak syarikat kepada YTL Corporation Bhd.

Pada majlis pagi Isnin itu, lebih 2,000 guru terdiri daripada Pengetua/Guru Besar, guru penolong kanan dan guru Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dari 731 sekolah menengah dan rendah seluruh Pahang, menyertainya.  

Yang turut hadir ialah isteri kepada Menteri Besar, Datin Sri DiRaja Junaini Kassim, yang juga Pengetua, Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Panglima Perang, di Indera Mahkota dekat sini (selaku peserta bengkel yang turut dianjurkan);

Pengarah, Jabatan Pendidikan Negeri Pahang, Encik Rosdi Ismail; Pengarah Eksekutif, YTL Corporation Bhd, Dato’ Yeoh Soo Keng; serta, Pengarah Eksekutif, YTL Communications Sdn Bhd, Puan Yasmin Yusuf. – Khabar