Wednesday, 7 March 2018

Kisah dan Teladan; Orang tua, cucu dan kucing peliharaan yang disalah-sangka kerana tidak selidik kesahihan


“Kalau orang cerdik, dia mesti selidik dulu. Selidik dulu, tengok ya ke tidak. Kalau tidak, jadilah macam cerita orang tua dengan kucing.

“Orang tua tu tinggalkan cucu dia (untuk) kucing jaga (semasa) dia pergi ke ladang. (Apabila) dia balik, dia tengok kucing tu berlumuran darah (pada mulutnya), dia ingatnya kucing tu makan cucu dia (lalu terus) dia bunuh kucing tu.

“Rupa-rupa kucing tu membunuh ular yang nak patuk cucu dia. Ha, periksa dulu…,” kata Dato’ Sri DiRaja Adnan.  

SUMBANGAN BUAT SEORANG DARIPADA PESERTA OKU DI PPDK DALAM KAWASAN PANGKALAN UDARA INI... Sumbangan kecil yang penuh bermakna buat adik ini, daripada Menteri Besar yang cukup ambil endah tentang golongan memerlukan ini. 

Yang turut kelihatan ialah Pengurus Kanan Bahagian Operasi, Yayasan Pahang, Encik Airul Amri Amran (berbaju korporat biru).


PANGKALAN UDARA, BATU 10, KUANTAN – Menteri Besar Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob melakarkan kisah teladan yang intipatinya ialah betapa seseorang yang ‘cerdik’ ialah mereka yang menyemak kesahihan berita yang diuar-uarkan sebelum mempercayainya.

Kisah teladan itu melibatkan seorang tua, cucu dan kucing peliharaan, yang kerana tidak ‘cerdik’ – tidak menyemak kesahihan sesuatu punca itulah menyebabkan kejadian buruk lagi sia-sia, berlaku.    

“Kalau orang cerdik, dia mesti selidik dulu. Selidik dulu, tengok ya ke tidak. Kalau tidak, jadilah macam cerita orang tua dengan kucing,” kata Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob ketika ditemui wartawan tengah hari Rabu, 7 Mac di sini.

“Orang tua tu tinggalkan cucu dia (untuk) kucing jaga (semasa) dia pergi ke ladang. (Apabila) dia balik, dia tengok kucing tu berlumuran darah (pada mulutnya), dia ingatnya kucing tu makan cucu dia (lalu terus) dia bunuh kucing tu.

“Rupa-rupa kucing tu membunuh ular yang nak patuk cucu dia. Ha, periksa dulu,” katanya lagi sejurus sebelum mempengerusikan Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri sempena lawatan kerja ke Pangkalan Udara ini.

MESRA BERSAMA-SAMA PEGAWAI DAN ANGGOTA... 


TIDAK ‘SYOK’NYA

Beliau turut meluahkan perasaan tidak ‘syok’nya dengan gejala yang melanda segelintir rakyat yang kononnya ‘terpelajar’, tetapi terpengaruh dengan fitnah lalu menganggap apa juga yang Kerajaan lakukan adalah salah.

“Sebab dia orang ini ‘terpelajar’, dia ingat semua benda (yang Kerajaan laksanakan) itu salah. Dia mesti mengaku dia itu (sahaja) betul, ha itu baru terpelajar. Kalau dia mengaku benda (yang Kerajaan laksanakan) itu betul, maknanya dia bodoh.

“Ha, ini masalah kita. Padahal semua itu (yang orang ‘terpelajar’ itu percaya, adalah) fitnah belaka. Tapi oleh sebab fitnah itu menarik, dia kata fitnah itu betul,” kata Dato’ Sri DiRaja Adnan lagi.

Oleh kerana sikap segelintir ‘terpelajar’ tersebutlah yang menurutnya betapa rakyat dan negara boleh menjadi ‘regress’ atau berundur ke belakang, bukan ‘progress’ atau maju seperti yang sepatutnya.    

Kepada soalan tentang peluang Barisan Nasional (BN) Negeri ini mengekalkan penguasaannya sebagai Kerajaan pada Pilihanraya Umum ke-14 nanti menurutnya yang juga Pengerusinya, BN tiada masalah untuk berbuat demikian.

SESI FOTO BERKUMPULAN SEBAGAI TANDA KENANG-KENANGAN... Selain Dato' Sri DiRaja Adnan, yang turut kelihatan ialah Ahli-ahli Exco Kerajaan Negeri - Dato' Sri Shahaniza Shamsuddin; Dato' Sri Norol Azali Sulaiman, dan, Dato' Sri Syed Ibrahim Syed Ahmad; 

serta, wakil rakyat setempat - Dato' Khairuddin Mahmud (BN - Pulau Manis) (dua dari kiri), dan, tuanrumah yang juga Komander, Pangkalan Udara Kuantan, Kol Wan Amin Hafiz Wan Mahmud.   


ISU NASIONAL ‘TAK JALAN’ DI PAHANG

“Isu nasional di negeri Pahang ini, berdasar kepada kajian kita, ‘tak jalan’ di Pahang ini. Di Pahang ini, orang lebih pentingkan soal kehidupan – mereka ‘complaint’ barang mahal, mereka ‘complaint’ sukar untuk hidup sikit.

“Ini Perdana Menteri telah tangani sekurang-kurangnya dengan kutip GST (sebanyak) RM40 bilion, kita bagi balik kurang-kurang RM7 bilion untuk (pemberian) BR1M selain daripada digunakan untuk membayar gaji (penjawat awam).

“Tinggal lagi, BR1M tu sikit, ha kita mintalah (daripada) Perdana Menteri lebih sikit pada masa akan datang. Tak ada masalah,” katanya.

Beliau juga menyangkal telahan puak-puak pembangkang kononnya bakal memenangi enam (6) daripada 14 kerusi Parlimen di negeri ini yang menurutnya, “(Kalau pembangkang) dapat mempertahan yang dia dah ada empat (4) pun (ketika ini) dah bernasib baik”.

Beliau seterusnya berkata betapa di Pahang, beliau dan rakan-rakanya khususnya dalam UMNO, bekerja sebagai sebuah keluarga atau adik-beradik, tanpa ada Ketua-ketua UMNO Bahagian yang menimbulkan masalah manakala Pengerusi Perhubungannya tidak menunjuk-nunjukkan kuasa.

MENCUBA SIMULATOR... Berada dalam kokpit simulator pesawat pejuang semasa meninjau ke Ground Based Training Systems (GBTS) yang terdapat dalam Pangkalan Udara ini. 


UMNO PAHANG TERBAIK PROGRAM ‘GOTV’

Yang oleh kerana itulah juga menurutnya, bagi program ‘Get Out The Voters’ (GOTV) yang dilaksanakan di negeri ini baru-baru ini, Badan Perhubungan UMNO Pahang ialah terbaik dengan kejayaan mendapat 85 peratus kehadiran.  

Mengenai lawatan mesra sepertimana yang dilakukan hari ini – selain acara-acara lawatan dan perjumpaan yang diselangi dengan Mesyuarat Mingguan Exco Kerajaan Negeri katanya, ia akan diteruskan lagi.

“Program seumpama ini akan diteruskan yang pada ketika yang sama kita boleh berikan bantuan apa yang patut. Macam tadi kita pergi (ke Pusat Pemulihan Dalam Komuniti), ada pula rumah salah seorang daripada guru tu terbakar. Kita luluskan RM5,000.

“Kemudian itu, saya telah meluluskan RM30,000 ‘outright grant’ untuk Tabung Kebajikan TUDM Kuantan,” katanya, kemudian merujuk kepada Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Indera Roslan Harun yang hadir sama dan berkata, “Esok hantarlah Dato’ Lan”

PEMIMPIN YANG TURUT 'MESRA-KANAK-KANAK'... Sempena lawatan kerja ini, Dato' Sri DiRaja Adnan turut meninjau ke Tadika Kemas yang juga terdapat dalam Pangkalan Udara ini. – Khabar