Friday, 29 July 2016

RM14,550 juta nilai pelaburan ke Pahang!… nilai pelaburan ke negeri ini sejak 2011 hingga Mac lepas (2016);

RM9,030 juta bagi projek baharu,
dan,
RM5,520 juta projek pembesaran dan pelbagaian

PERTEMUAN DAN MAKAN MALAM BERSAMA... 


Alamaya, INDERA MAHKOTA 5, KUANTAN – Pahang terus menarik perhatian pelabur dalam dan luar negara dengan catatan kira-kira RM14,550 juta nilai pelaburan yang diluluskan ke negeri ini sejak 2011 hingga Mac lepas.

Nilai pelaburan ini bukan sahaja melibatkan pelaburan baharu – kira-kira RM9,030 juta; malah pelaburan tambahan – kira-kira RM5,520 juta, bagi kerja-kerja sama ada pembesaran ataupun mempelbagaikan.

Pelaburan tambahan ini jelas membuktikan betapa pelabur yang sedia ada di negeri ini, berpuas hati dengan iklim pelaburan di sini lalu bersetuju membuat pilihan positif tersebut.        

Maklumat mengenai status pelaburan ini disediakan oleh Pejabat Wilayah Pahang, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sempena lawatan sehari Menterinya, Dato’ Sri Mustapa Mohamed ke negeri ini, Rabu, 27 Julai.

Sempena lawatan sehari ini, Dato’ Sri Mustapa turut mengadakan pertemuan sambil makan malam dengan Menteri Besar Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob di sebuah hotel terkemuka di bandar Kuantan ini.

SANTAI DI MEJA MAKAN... Selain Dato' Sri DiRaja Adnan dan Dato' Sri Mustapa; yang turut menyertai mereka pada malam Rabu itu ialah Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Sri Muhammad Safian Ismail; 

Ahli-ahli Exco Kerajaan Negeri, Dato' Sri Mohd Sharkar Shamsuddin dan Dato' Sri Shahruddin Ab Moin; serta, Pengerusi, Persatuan Pekilang-pekilang Malaysia (FMM) cawangan timur, Dato' Mas'ut Samah (kiri sekali). 
 

JERMAN IALAH PELABUR ASING TERBESAR DI PAHANG SETAKAT INI
 
Nilai pelaburan bagi projek-projek dalam pelaksanaan pula, menurut maklumat yang sama, ialah kira-kira RM7,190 juta yang daripadanya, kira-kira RM3,530 juta atau 49.10 peratus ialah pelaburan tempatan, manakala RM3,660 juta atau 50.9 peratus ialah pelaburan asing.

Nilai keseluruhan pelaburan asing bagi projek-projek perkilangan yang telah dilaksanakan di negeri Pahang pula ialah kira-kira RM3,660 juta.

Jerman merupakan pelabur asing terbesar – kira-kira RM1,650 juta; diikuti Jepun,  kira-kira RM1,040 juta; China, kira-kira RM230 juta; dan, Indonesia, kira-kira RM210 juta.

Lima (5) sektor utama perindustrian di negeri ini (antara 2011 dan 2015) dengan nilai pelaburan kira-kira RM5,930 juta pula ialah - produk petroleum termasuk petrokimia, produk logam asas, industri mineral bukan logam, industri kimia  dan produk kimia, serta, produk plastik.

Projek-projek dengan nilai pelaburan melebihi RM500 juta ialah – BASF Petronas Chemicals Sdn Bhd, dengan nilai pelaburan kira-kira RM1,540 juta yang mengeluarkan ’Isoprenol, citral, citronellol,menthol, energol-ME and energel-C` (projek pelbagaian bermula tahun 2013).

SAMBUTAN MESRA, KETIBAAN... 
 

PELABURAN KOMITED BAHARU – RM15,015 JUTA KE MCKIP

First Sino Steel Sdn Bhd dengan nilai pelaburan RM1,250 juta yang mengeluarkan `Hot rolled steel bars & hot rolled steel wire rods` (projek pembesaran bermula tahun 2012).

Dan, Kinsteel Sdn Bhd dengan nilai pelaburan RM990 juta yang mengeluarkan `Wire mesh, rail tracks` (projek pelbagaian bermula tahun 2011).

Pelabur asing utama di Taman Industri Kuantan Malaysia-China (MCKIP) dekat Gebeng pula ialah China, dengan nilai pelaburan kira-kira RM5,600 juta oleh Alliance Steel (M) Sdn Bhd.

Kilang keluli ini yang dijangka mula beroperasi pada suku keempat tahun depan (2017) dijangka dapat menyediakan sehingga kira-kira 3,515 peluang pekerjaan kepada anak-anak tempatan.

Dalam pada itupun, pelaburan komited baharu akan turut mengalir ke MCKIP ini dengan nilai kira-kira RM15,015 juta serta bakal menjana hingga kira-kira 15,50 peluang pekerjaan.

BUAT KENANG-KENANGAN... 


PROJEK PENGELUARAN ‘CLAY PORCELAIN’, PELABURAN RM2,000 JUTA

Antaranya ialah pelabur-pelabur – Guangxi Zhongli Enterprise Group, China, yang bercadang melaksanakan projek pengeluaran clay porcelain, bernilai pelaburan kira-kira RM2,00 juta dan bakal mewujudkan kira-kira 3,000 peluang pekerjaan.

Dan, Hunan Zkenergy Science & Technology Co Ltd, China, yang bercadang untuk menubuhkan pengkalan sistem tenaga baru dan pusat kejuruteraan, dengan nilai pelaburan kira-kira RM215juta dan mampu menjana kira-kira 500 peluang pekerjaan. – Khabar