Wednesday, 30 January 2019

Cuti Peristiwa pada 31 Januari


… sempena Istiadat Melafaz dan Menanda tangani Sumpah Jawatan SPB Yang Dipertuan Agong ke-XVI

INI KENYATAAN MEDIANYA... Dato' Sri Wan Rosdy sedang memperagakan kenyataan medianya sambil diiringi oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Sri Dr Sallehudin Ishak (kanan), dan, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Dato' Mohd Fakhruddin Mohd Ariff (kiri).   


BILIK KUNGJUNG HORMAT, PEJABAT MENTERI BESAR, WISMA SRI PAHANG, KUANTAN – Menteri Besar Dato’ Sri Wan Rosdy Wan Ismail mengumumkan esok, Khamis, 31 Januari ialah cuti peristiwa bagi seluruh negeri.

Ia bersempena Istiadat Melafaz dan Menanda tangani Sumpah Jawatan SPB Yang Dipertuan Agong ke-XVI oleh Kebawah KDYMM Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri‘ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Hj Ahmad Shah Al-Musta‘in Billah di Istana Negara, Kuala Lumpur pada esok, Khamis, 31 Januari.

“Setelah saya mendapat perkenan daripada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri‘ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Hj Ahmad Shah Al-Musta‘in Billah maka saya pada hari ini, ingin mengumumkan cuti pada hari esok, Khamis, 31 Januari 2019.

“Cuti peristiwa ini diberi memandangkan 31 Januari ini merupakan tarikh yang penuh bersejarah kepada negeri dan seluruh rakyat-jelata di negeri Pahang ini, dengan pelantikan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Pahang sebagai Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong.

“Kali terakhir detik bersejarah seumpama ini dirasai ialah kira-kira empat (4) dekad yang lalu apabila Paduka Ayahanda, Sultan Hj Ahmad Shah Al-Musta‘in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri‘ayatuddin Al-Mu‘adzam Shah, dilantik sebagai Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong ke-7 untuk tempoh lima (5) tahun antara 26 April 1979 dan 25 April 1984.      

PADA PERSIDANGAN MEDIA PETANG RABU, 31 JANUARI... 


CUTI SEBAGAI TERJEMAHAN RASA KESYUKURAN DAN KEGEMBIRAAN

“Oleh itu, pengumuman cuti peristiwa pada esok, 31 Januari, adalah difikirkan sebagai amat bersesuaian.

“Ini juga sebagai terjemahan kepada rasa kesyukuran dan kegembiraan yang amat sangat oleh Kerajaan Negeri dan rakyat-jelata sekalian, atas pelantikan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri‘ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, sebagai Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong ke-16.

“Moga-moga dengan ini, tempoh lima (5) tahun pemerintahan Baginda akan disempurnakan dengan sebaik-baiknya, demi kemakmuran negara dan kesejahteraan rakyat-jelata seluruh Negara,” kata Dato’ Sri Wan Rosdy pada persidangan media petang Rabu, 30 Januari di sini.

Berikut ialah Kenyataan Media beliau sepenuhnya;

KENYATAAN MEDIA
YAB MENTERI BESAR PAHANG

CUTI PERISTIWA
SEMPENA
ISTIADAT MELAFAZ DAN MENANDA TANGANI SURAT SUMPAH JAWATAN SEBAGAI SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG KE-XVI
OLEH
KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN PAHANG, AL-SULTAN ABDULLAH RI‘AYATUDDIN AL-MUSATAFA BILLAH SHAH IBNI SULTAN HJ AHMAD SHAH AL-MUSTA‘IN BILLAH


(SALAM)

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULAHI WABARAKATUH, DAN SALAM SEJAHTERA.


(UMUMKAN CUTI PERISTIWA 31 JANUARI 2019)

01. BERSEMPENA DENGAN ISTIADAT MELAFAZ DAN MENANDA TANGANI SUMPAH JAWATAN SEBAGAI SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG KE-16 OLEH KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN PAHANG, AL-SULTAN ABDULLAH RI‘AYATUDDIN AL-MUSTAFA BILLAH SHAH IBNI SULTAN HJ AHMAD SHAH AL-MUSTA‘IN BILLAH DI ISTANA NEGARA, KUALA LUMPUR ESOK, KHAMIS, 31 JANUARI 2019 BERSAMAAN 25 JAMADILAWAL 1440 HIJRAH;

SETELAH SAYA MENDAPAT PERKENAN DARIPADA KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN PAHANG, AL-SULTAN ABDULLAH RI‘AYATUDDIN AL-MUSTAFA BILLAH SHAH IBNI SULTAN HJ AHMAD SHAH AL-MUSTA‘IN BILLAH MAKA SAYA PADA HARI INI, INGIN MENGUMUMKAN CUTI PADA HARI ESOK, HARI KHAMIS, 31 JANUARI 2019.

02. CUTI PERISTIWA INI DIBERI MEMANDANGKAN 31 JANUARI INI MERUPAKAN TARIKH YANG PENUH BERSEJARAH KEPADA NEGERI DAN SELURUH RAKYAT-JELATA DI NEGERI PAHANG INI, DENGAN PELANTIKAN KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA TUANKU SULTAN PAHANG SEBAGAI SERI PADUKA BAGINDA YANG DPERTUAN AGONG.

03. KALI TERAKHIR DETIK BERSEJARAH SEUMPAMA INI DIRASAI IALAH KIRA-KIRA EMPAT (4) DEKAD YANG LALU APABILA PADUKA AYAHANDA, SULTAN HJ AHMAD SHAH AL-MUSTA‘IN BILLAH IBNI ALMARHUM SULTAN ABU BAKAR RI ‘AYATUDDIN AL-MU‘ADZAM SHAH, DILANTIK SEBAGAI SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG KE-7 UNTUK TEMPOH LIMA (5) TAHUN ANTARA 26 APRIL 1979 DAN 25 APRIL 1984.      

04. OLEH ITU, PENGUMUMAN CUTI PERISTIWA PADA ESOK, 31 JANUARI, ADALAH DIFIKIRKAN SEBAGAI AMAT BERSESUAIAN.

05. INI JUGA SEBAGAI TERJEMAHAN KEPADA RASA KESYUKURAN DAN KEGEMBIRAAN YANG AMAT SANGAT OLEH KERAJAAN NEGERI DAN RAKYAT-JELATA SEKALIAN, ATAS PELANTIKAN KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN PAHANG, AL-SULTAN ABDULLAH RI‘AYATUDDIN AL-MUSTAFA BILLAH SHAH, SEBAGAI SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG KE-16.

06. MOGA-MOGA DENGAN INI, TEMPOH LIMA (5) TAHUN PEMERINTAHAN BAGINDA AKAN DISEMPURNAKAN DENGAN SEBAIK-BAIKNYA, DEMI KEMAKMURAN NEGARA DAN KESEJAHTERAAN RAKYAT-JELATA SELURUH NEGARA.
 
(AJAKAN KE PANGKALAN T.U.D.M KUANTAN)

07. SEMPENA DENGAN CUTI PERISTIWA INI JUGA, SUKACITA SAYA MENGAJAK PARA PENJAWAT AWAM SEKALIAN KHUSUSNYA, AGAR DAPAT HADIR BERAMAI-RAMAI KE PANGKALAN TENTERA UDARA DIRAJA MALAYSIA (T.U.D.M) KUANTAN, PADA KIRA-KIRA 7 PAGI HARI YANG SAMA, BERSEMPENA DENGAN ISTIADAT MEMULIAKAN KEBERANGKATAN KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA TUANKU DAN KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA TENGKU AMPUAN PAHANG, KE KUALA LUMPUR.

08. SELEPAS ITU, BOLEHLAH BERADA DI KEDIAMAN MASING-MASING SAMBIL MENGIKUTI SIARAN LANGSUNG MENERUSI STESEN-STESEN TELEVISYEN BERKENAAN, YANG DIJANGKA MENYIARKAN ISTIADAT MELAFAZ DAN MENANDA TANGANI SUMPAH JAWATAN SEBAGAI SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG KE-16 PADA PAGI YANG SAMA.

09. DENGAN INI, DAPATLAH KITA SAMA-SAMA LEBIH MERASAI, SETERUSNYA LEBIH MENGHARGAI DETIK-DETIK YANG PENUH BERSEJARAH INI, INSYA-ALLAH.


DATO’ SRI WAN ROSDY WAN ISMAIL
WISMA SRI PAHANG
KUANTAN

30 JANUARI 2019. – Khabar