Wednesday, 27 March 2013

Cadangan bina 'outer ring-road', 'flyover' dan lebih banyak jambatan


… selain menambah-baikkan sistem perparitan, bagi atasi masalah-masalah kesesakan lalulintas serta banjir kilat di bandar Kuantan.

Pengumuman Perdana Menteri memperuntukkan RM100 juta untuk atasi kedua-dua masalah itu kata Menteri Besar, seperti ‘pucuk dicita, ulam mendatang’ dan pula, ‘kecil tapak tangan, nyiru ditadahkan’.

MENTERI BESAR SENDIRI MENGISLAMKAN SAUDARA BARU... 


KOMPLEKS YAYASAN PAHANG, TANJUNG LUMPUR, KUANTAN – Cadangan asal ialah untuk membina jalan lingkaran luar (outer ring-road) termasuk jejambat (flyover); dan beberapa lagi jambatan menyeberangi Sungai Kuantan – bagi mengatasi masalah kesesakan lalulintas di bandar Kuantan ini.

Dengan pengumuman Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak memperuntukkan RM100 juta termasuk RM50 juta untuk mengatasi masalah kesesakan lalulintas di bandar ini. maka cadangan ini mungkin boleh dilaksanakan.

Ini sepertimana dikatakan oleh Menteri Besar Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob sebagai menjawab soalan wartawan tentang pengumuman Perdana Menteri itu, pada persidangan media sempena Program PengIslaman Saudara Baru Masyarakat Orang Asli Daerah Rompin dan Raub pagi Rabu, 27 Mac di sini.

“Kita telah bincang dan Alhamdulillah, salah satu yang patut kita lakukan ialah untuk kita buat beberapa jalan ‘outer-ring road’ dan juga ‘flyover’. Selain dari itu, dengan mengambil kira pengalaman dari negara luar; di Sungai Kuantan ini, mungkin kita perlu bina beberapa buah jambatan.  

“Alhamdulillah, ‘pucuk dicita, ulam mendatang’, ‘kecil tapak tangan, nyiru kita tadahkan’, kita bertuah dapat seorang Perdana Menteri yang prihatin, bukan sahaja kepada rakyat Pahang, seluruh Malaysia ni.

BERSAMA-SAMA BEKAS 'PASTOR' ISMAIL... Dato' Sri DiRaja Adnan sedang tekun mendengar penerangan oleh bekas 'pastor', Encik Ismail Bahnok. Encik Ismail, yang pernah menjadi 'pastor' dalam agama Kristian selama 16 tahun, akhirnya memeluk Islam pada tahun 2009 dan turut hadir pada majlis pagi Rabu itu.


ORANG ‘GANU DATANG ‘SHOPPING’ HARI JUMAAT

“Takdir Allahnya, Pahang adakan (menjadi tuanrumah kepada) PJJD (Program Jelajah Janji Ditepati) sebagai penutup, Grand Finale (pada Sabtu, 23 Mac, bila mana) YAB Dato’ Sri Perdana Menteri umumkan peruntukan untuk baiki ataupun mengatasi kesesakan jalan/lalulintas,” katanya.  

Semasa peringkat awal beliau menjadi Menteri Besar lagi katanya, Kerajaan Negeri telah meminta sebuah institusi pengajian tinggi tempatan untuk melakukan kajian mengenai masalah kesesakan lalintas di bandar ini.

“Sekarang ini, dengan peruntukan dari Kerajaan Persekutuan tu nampaknya, lebih cepatlah kita melaksanakan langkah-langkah untuk mengatasi kesesakan jalan sebab, tiga-empat tahun yang lalu, dari Rumah Rasmi Menteri Besar ke pejabat, tujuh ke lapan minit aje. Sekarang saya perlu masa 15 minit ataupun  17 minit untuk sampai.

“Maknanya, bilangan kenderaan telah bertambah (maka) berlaku ‘traffic jam’. Kalau hari Jumaat, Sabtu, ‘confirm’ (wujud kesesakan lalulintas itu) sebab saudara-saudara kita dari Terengganu juga datang ‘shopping’ di sini kerana hari Jumaat ‘public holiday’ di sana,” katanya.

Kepada soalan tentang sama ada Kerajaan Negeri turut telah mengenal pasti lokasi-lokasi tertentu serta langkah-langkah khusus bagi megatasi masalah kesesakan lalulintas itu, beliau menjawabnya positif.  

KHALAYAK SAUDARA BARU KITA...


BULATAN ‘TERBESAR’ DI DUNIA, DI TELUK CHEMPEDAK

Antaranya, ialah dengan membina jalan pintas tepian pantai meminggiri Bukit Pelindung dari pantai peranginan popular Teluk Chempedak, untuk ke Jalan Beserah. “Di Teluk Chempedak itu, kita ada bulatan yang ‘terbesar’ di dunia. Kita akan buat jalan potong, merentas melalui pinggir Bukit Pelindung, terus ke Jalan Beserah,” katanya.

Mengenai peruntukan RM50 juta lagi bagi mengatasi masalah banjir kilat di bandar ini katanya, ia boleh digunakan untuk menambah-baikkan sistem perparitan di bandar ini yang selama ini tidak begitu baik (not that good).

“So, with the allocation of RM50 million, hopefully will cover all the projects in the pipeline, which we have put on hold because of limited funds.

“Since the funds are now forthcoming, the relevant department that is the Jabatan Pengairan, will do the necessary and hopefully the drainage system in Kuantan will improve (thus, rid off the problem of flash floods after heavy rainfalls),” katanya.

Mengenai majlis pagi Rabu ini, yang disertai oleh 126 Orang Asli dari Bukit Ibam, Rompin dan Sungai Bilut, Raub katanya, ia merupakan program berterusan oleh Yayasan Pahang (YP), bertujuan untuk melebarkan lagi dakwah Islamiah dengan menerima seberapa ramai yang boleh, saudara-saudara baru Islam.

PEGAWAI KHAS MB TURUT MENGISLAMKAN... Pegawai Khas kepada Menteri Besar yang juga bekas wakil rakyat serta bekas Kadi daerah Jerantut, Dato' Ahmad Jaafar turut mengIslamkan saudara baru kita.


TIADA PAKSAAN DALAM UGAMA

“Mereka dengan sukarela, memeluk ugama Islam dan hari ini kita menerima mereka. Tetapi yang penting ialah, kita mengamalkan satu prinsip iaitu kebebasan berugama dan ini sesuai dengan (ayat) al-Quran sendiri – ‘La ikra, hafiddin’, tiada paksaan dalam ugama.

“Namun hari ini, 126 orang masyarakat Orang Asli dari Rompin dan Raub, dari Bukit Ibam, Sungai Bilut; dengan sukarela hendak memeluk Islam maka kita anjurkan majlis ini,” katanya.

Lanjutan kepada ini katanya, ialah program susulan (follow-up programme) yang dikendalikan oleh pegawai-pegawai dan penggerak dari Pembangunan Tamadun Masyarakat Asli (PETAMA) – sebuah badan di bawah YP, ke arah mengajar dan memantau pergerakan mereka sebagai seorang saudara baru.

Pemantauan kata Menteri Besar lagi, turut dilakukan oleh pegawai-pegawai PETAMA yang kemudian mengemukakan laporan mereka ke mesyuarat Lembaga Pemegang Amanah YP yang diadakan kira-kira tiga (3) bulan sekali.

Antara yang turut hadir pada majlis pagi Rabu ini dengan Menteri Besar sendiri antara yang turut mengIslamkan saudara-saudara baru ini ialah Pengerusi, Jawatankuasa Pembangunan  Luar Bandar dan Hal Ehwal Orang Asli Negeri, Dato’ Wan Rosdy Wan Ismail; ahli Lembaga Pemegang Amanah YP, Dato' Sri Abdul Jabbar Ibrahim;

Timbalan Setiusaha Kerajaan Negeri (Pembangunan), yang juga Pengarah, Bahagian Perancangan Ekonomi Negeri (B-PEN), Dato’ Mahadiah Mohamad; Pengarah, Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) Negeri, Encik Esa Hamid; dan, Pemangku Pengarah, Jabatan Pelajaran Negeri Pahang (JPNP), Encik Rosdi Ismail.

BERMESYUARAT EXCO YANG TERAKHIR?... Inilah barisan Exco Kerajaan Negeri termasuk ex-officio dikemudikan oleh Dato' Sri DiRaja Adnan. Foto ini ialah sebelum mesyuarat mingguan Exco Kerajaan Negeri pada petang Rabu, 27 Mac di Kompleks Yayasan Pahang ini. 

Mesyuarat yang terakhirkah sebelum Dewan Undangan Negeri seterusnya Parlimen dibubarkan bagi memberi laluan kepada Pilihanraya Umum ke-13?

Selain Dato' Sri DiRaja Adnan (duduk tengah di barisan depan) ialah (dari kiri ke kanan) ex-officio - Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Norzan Ahmad; Penasihat Undang-undang Negeri, Dato' Mat Zara'ai Alias; dan, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Sri Muhammad Safian Ismail; Dato Hoh Khai Mun; Dato' Ishak Muhammad; serta, Dato' Mohd Sharkar Shamsuddin. 

Yang lain ialah (berdiri, dari kiri ke kanan) Dato' Mohd Sahri Ab.Aziz; Dato' Wan Rosdy; Dato' Wan Adnan Wan Mamat; Dato' Ir Mohd Soffi Abdul Razak; Dato' Foong Kah Fue; dan, Dato' Shafik Fauzan Sharif. - Khabar