Thursday, 14 March 2013

"Kongsi"


… kata kunci oleh Menteri Besar mengajak pemaju utama (master developer) Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP) berkongsi dengan golongan peniaga tempatan di negeri ini, bagi menjayakannya. 

'IN TOTAL COMMAND, GARNERING TOTAL SUPPORT FROM LOCAL BUSINESS FRATERNITY'... Dato' Sri DiRaja Adnan sedang menyampaikan ucapan luar teks 20-minitnya. 


HOTEL VISTANA, KUANTAN“Marilah kita kongsi bersama ‘kek’ besar ini,” kata Menteri Besar Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob ditujukan kepada pemaju utama (master developer) Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP) – S.P.Setia Bhd dan Kumpulan Rimbunan Hijau Bhd.

Kata-kata ini diluahkan dalam ucapan luar teks 20-minitnya sempena Majlis Dialog Menteri Besar Dengan Komuniti Perniagaan Tempatan Mengenai Peluang Pelaburan Dalam MCKIP pagi Khamis, 14 Mac di sini.  

Dewan yang sepatutnya boleh memuatkan kira-kira 300 orang ini, ber‘limpahan’ apabila yang hadir dalam kalangan peniaga pelbagai kaum dan jenis perniagaan menurut penganjur, Bahagian Perancangan Ekonomi (B-PEN), Pejabat Setiusaha Kerajan Negeri, hingga kira-kira 450 orang!

“We don’t mean to put pressure on you (both S.P.Setia Bhd and Kumpulan Rimbunan Hijau Bhd). But, let us share the cake. The cake is very big and we know that S.P.Setia and Rimbunan Hijau will have to churn out a lot of money in the form of capital.

“Wherever you can assist the local players (local entrepreneurs and companies), please do so. Because, once we created a win-win situation, everybody will be happy,” kata Dato’ Sri DiRaja Adnan.

SALAMAN MESRA... Jika mula-mula menduduki jawatan nombor 1 di negeri ini, Dato' Sri DiRaja Adnan mengutarakan kepimpinan 'Mesra Rakyat, Mesra Pelabur'nya; kini, selepas kira-kira 13 tahun memimpin, pendekatan kepimpinan itu terus diamalkannya sepertimana terpancar pada foto ini. 

Mengekori beliau di belakang ialah Dato' Sri Muhammad Safian. 


‘JANGANLAH – YANG DAPAT, DAPAT SEMUA; YANG TAK DAPAT, TAK DAPAT LANGSUNG’

“Kita tak hendak, apabila berlaku keadaan – yang dapat, dapat semua; yang tidak dapat, tidak dapat langsung,” katanya, jelas merujuk kepada pelaburan kira-kira RM2,500 juta oleh pemaju-pemaju utama ini dalam membangunkan prasaran industri selain sudah ada komitmen kemasukan pelaburan kira-kira RM10,500 juta ke MCKIP, yang seluas kira-kira 607.5 hektar di Gebeng itu. 

Dalam pada itu, beliau mengingatkan kembali akan kegagalan konsep ‘payung’ yang pernah Kerajaan perkenalkan dahulu, bertujuan agar kontraktor utama bagi satu-satu projek besar, memberikan kontrak-kontrak kecil kepada kontraktor-kontraktor kecil seterusnya dapat membantu mereka.

“Tapi sayang sekali, (kontraktor utama kepada sistem) ‘payung’ ini, dia buat syarikat kecil-kecil, bagi ‘payung’ (yakni projek-projek kecil) tapi yang di‘payung’ semuanya syarikat-syarikat dia juga. Ha, ini kita tak mahu,” tegasnya.

“So I hope, S.P.Setia Bhd and Kumpulan Rimbunan Hijau Bhd, will take note of my remarks, and must make sure that the local players must be given some opportunities. I don’t think they (will) demand special preferences but some form of justice must be given to them,” katanya disusuli tepukan, tanda sokongan oleh para hadirin.

Menurutnya, Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak, tentunya sudah mengambil perhatian dalam hal ini dan pemilihan S.P Setia Bhd dan Rimbunan Hijau Bhd, ialah ekoran kedua-dua syarikat ini memiliki rekod yang ‘credible’.

BARISAN KEPIMINAN JITU KITA... Selain Dato' Sri DiRaja Adnan dan Dato' Sri Muhammad Safian, yang turut kelihatan ialah Dato' Norzan (kiri sekali); Dato' Mahadiah (dua dari kanan); dan Tengku Dato' Zulkifli (kanan sekali).


‘PRESERVING CREDIBILTY THROUGH SHARING’

“I think, S.P.Setia Bhd and Rimbunan Hijau Bhd have been given this opportunity by the Prime Minister because both of you here, have credible standing. So please don’t damage this credibility.

“How to preserve your credibility? By sharing as much as possible, with us here,” kata Dato’ Sri DiRaja Adnan  lagi.

Beliau seterusnya mengakui, beliau bukanlah ahli perniagaan tetapi ahli politik yang terlibat dalam mentadbir negeri ini selaku Menteri Besar. “Kerja saya nak tengok mana peluang yang boleh kita dapat, untuk beri peluang pula kepada peniaga-peniaga supaya pertumbuhan ekonomi dapat dirancang dan tumbuh dengan baik,” katanya lagi.
       
“Kalau saya orang berniaga, saya akan tanya, apa saya (akan) dapat dari projek (MCKIP) ini? Apakh kaitan projek ini dengan perniagaan saya? Saya pembekal simen, saya pembekal ‘hardware’, saya kontraktor yang mahir dalam buat prasarana jalan sebagainya. Apakah saya ada peluang dalam projek ini? Itu penting.

“Dari segi Kerajaan, kita sudah pasti akan mendapat faedah yang banyak sebab setiap pelaburan yang datang ke negeri ini akan membawa sekali peluang-peluang pekerjaan dan ‘spin-off effects’ dan ‘multiplier effects’,” katanya.

KHALAYAK PAGI KHAMIS... Inilah antara khalayak yang hadir yang antaranya, khususnya di barisan paling depan, disebut dalam ucapan Dato' Sri DiRaja Adnan iaitu Dato' Wan Khalid (Pengerusi, Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Pahang) (kanan sekali); wakil rakyat, Dato' Davendran (tiga (3) dari kanan); seterusnya Dato' Ti (memandang lensa kamera); Dato' Sri Lim; dan Dato' Sri Lam Sing (sebelah-menyebelah). 


JAMINAN PENIAGA TEMPATAN DAPAT PELUANG NIAGA

Beliau juga berkata betapa; “Kalau tengok muka Dato’ Sri Lam Sing, Dato’ Sri Lim Ah Chap, Dato’ Ti Lian Ker, Dato’ Davendran dia tak berniaga tak apa; Dato’ Wan (Khalid) dan muka tuan-tuan dan puan-puan sekelian, ada nampak macam ada sikit kosong, (kot-kot) sedang fikir ‘apa aku boleh dapat? Ini MCKIP betul-betul ke aku dapat peluang? Boleh kasi aku peluang’…

“Saya ingin beri jaminan, InsyaAllah, Kerajaan Negeri akan memastikan supaya pengusaha-pengusaha tempatan diberi peluang,” tegasnya.

Beliau turut menyebut tentang kecekapan Kerajaan yang dalam tempoh tidak sampai setahun selepas pelancaran China-Malaysia Qingzhou Industrial Park (CMQIP) pada 1 April 2012, MCKIP di Gebeng pula dilancarkan pada 5 Februari lepas.

Ini katanya, menandakan kecekapan pentadbiran Kerajaan Persekutuan di bawah Perdana Menteri yang kemudian turut menjalar ke peringkat negeri hinggalah ke peringkat jabatan-jabatan Kerajaan berkenaan.

“Kita bolehlah namakan (penyumbang kepada kecekapan seterusnya pelancaran MCKIP) – pejabat Menteri Besar tak payah sebutlah. Kalau Menteri Besar puji sendiri susahlah sikit; Pejabat Setiausaha Kerajaan, Majlis Perbandaran (Kuantan), jabatan-jabatan teknikal yang lain seperti JKR, TNB sebagainya.

WAKIL YTL SEDANG BERTANYA... Pengarah Eksekutif, YTL Land and Development Bhd, Dato' Hamidah Maktar sedang menanyakan tentang kerja-kerja pembesaran Pelabuhan Kuantan.   


‘WAKE UP CALL FOR EVERYBODY’

“Ini memudahkan pelabur-pelabur yang datang dan sikit sebanyak meningkatkan keupayaan kita, ataupun nama baik kita, ataupun ‘ranking’ kita di kalangan pelabur-pelabur antarabangsa,” katanya.

Dalam ucapannya, beliau turut menyentuh tentang kejadian pencerobohan juak-juak dikatakan dari Kesultanan Sulu ke atas Lahad Datu yang menurutnya, “it is very unfortunate and like (what) Prime Minister (has) said, ‘this is a wake-up call for everybody’.

“We have been enjoying peace, stability for so long (so much so that, it is) putting us into a lull, into sleep, into dream and now, the wake up call. (Thus) we cannot take peace for granted (anymore),” katanya lagi.

Sementara itu, menurut maklumat yang disediakan sempena majlis dialog setengah hari itu, bagi tempoh 20 tahun lepas (1993 – 2012), Kerajaan Negeri telah menerima nilai pelaburan sebanyak RM36,900 juta dengan pengwujudan lebih 50,000 peluang pekerjaan di negeri ini.

Kerajaan Negeri juga menurut maklumat yang sama, positif untuk terus menerima kemasukan pelaburan yang mana bagi tempoh tiga (3) tahun ini (2013 – 2015),  ia menjangka dapat menerima pelaburan bernilai kira-kira RM20,000 juta dengan jangkaan pengwujudan 18,500 peluang pekerjaan lagi.  

KEHADIRAN ‘WHO’S WHO’ SEKTOR NIAGA PAHANG

Antara yang turut hadir ialah Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Sri Muhammad Safian Ismail; wakil rakyat-wakil rakyat Dato' M.Davendran (BN - Sabai); Dato’ Pang Tsu Ming (BN – Semambu) dan Dato’ Chang Hong Seong (BN – Teruntum); Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Norzan Ahmad;

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pembangunan), Dato’ Mahadiah Mohamad; Pengerusi, Dewan Perniagaan Melayu Pahang, Tengku Dato’ Zulkifli Tengku Ahmad;  Pengurus Kanan, Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), Puan Suryna Ali;

Pengurus Besar, S.P.Setia Bhd, Encik Stanley Saw; Pengarah Eksekutif, Kumpulan Rimbunan Hijau Bhd, Encik Peter Ng; serta, Pengerusi-pengerusi, Dewan Perniagaan Cina Pahang (DPCP); Dewan Perniagaan India Pahang (DPIP);

Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Pahang (PKMMP); Persatuan Pelombong Negeri Pahang; Persatuan Pengangkutan Negeri Pahang; Persatuan Pemaju Perumahan Negeri Pahang; Persatuan Pembinaan Pahang; dan, Persatuan Perusahaan Kecil & Sederhana Negeri Pahang. – Khabar