Saturday, 17 November 2012

Menenangkan


… inilah ungkapan tepat bagi membayangkan suasana pagi di Teluk Tongkang dan Taman Gelora, Kuantan   

PANTAI TELUK TONGKANG... Bangunan yang kelihatan di hujung sana ialah Hotel Hyatt Regency. Yang membolehkan seseorang ke bahagian sini pantai ialah 'boardwalk' sepanjang kira-kira 300 meter menyambungkan pantai ini dengan pantai yang lebih ternama di sebelah sana, Teluk Chempedak. 


Alamaya, INDERA MAHKOTA 5, KUANTAN – Apakah lagi perkataan yang boleh diungkapkan tentang perasaan ketika berada pada awal pagi di pantai Teluk Tongkang dan Taman Gelora dekat sini, melainkan ketenangan.

Jika ketenangan dapat dikecapi di Teluk Tongkang dek kerana luas pantainya yang melandai lagi bersih, air jernih daripada terjahan ombaknya yang ‘membelai-belai’ serta berlatar-belakangkan bukit menghijau;

Ketenangan di Taman Gelora (disebalik namanya, berGelora) pula ialah daripada keteduhan yang dimungkinkan oleh pohon-pohon rhunya yang tinggi dan menghijau, dengan tasik meminggirinya ke sebelah darat dan Laut China Selatan ke sebelah laut.

Semoga ketenangan ini dapat terus dikecapi untuk masa-masa mendatang, dengan kita bersama-sama pihak berkuasa tempatan khususnya Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), bekerjasama bagi memastikannya, Insya-Allah. 

MENDAMAIKAN... Dengan kebersihan air dan pantainya, sudah pasti ia akan terus menggamit kehadiran pengunjung. 

'FEATURE' TERBAHARU... Ini merupakan bangunan surau di Teluk Chempedak yang dibina semula serta ditambah-luaskan oleh MPK untuk kemudahan beribadah bagi pengunjung ke pantai tersebut serta ke pantai Teluk Tongkang bersebelahan.   

HILANGLAH GELORA DI JIWA... Inilah suasana yang mendamai dan menenangkan yang terdapat di Taman Gelora.   

'A BRISK-WALKER, DOING HIS BRISK-WALKING'... Bagi seorang 'brisk-walker', masa yang diambil untuk berjalan-santai mengelilingi taman ini untuk satu pusingan ialah kira-kira 15-minit yang bagi seorang 'jogger' masanya ialah separuh daripadanya.

Apapun, dengan hanya berjalan/berlari menerusi laluan di celah-celah pohon-pohon rhu ini telah mendatangkan ketenangan dan kedamaian di dalam jiwa (campur dapat menyihatkan tubuh-badan)– Khabar