Monday, 12 November 2012


“Saya ucapkan Selamat Hari Deepavali kepada semua penganut ugama Hindu.

“Oleh sebab perayaan Deepavali ini merupakan satu kepercayaan iaitu perbuatan baik mengatasi perbuatan jahat, maka kita berharap semua orang India berugama Hindu akan menghayatinya supaya mereka semua akan terus mempamerkan dan menghasilkan sesuatu yang terbaik untuk faedah masyarakat 1Malaysia di Malaysia ini.

“Kita percaya masyarakat lain juga akan – bukan merayakan secara ugama, mungkin mengambil peluang untuk berjumpa dengan kawan kita (dalam kalangan) orang India yang berugama Hindu,” kata Menteri Besar, Dato’ Sri DiRaja Adnan Yaakob.

Deepavali atau Pesta Cahaya akan disambut pada Selasa, 13 November, yang turut diisytiharkan sebagai cuti umum di negara dan negeri ini.

Perkataan Deepavali terbentuk daripada gabungan dua perkataan iaitu ‘Dipa’ yang bermaksud cahaya, dan ‘Gavali’, bermaksud satu barisan. Sebarisan Cahaya. Memandangkan cahaya menyahkan kegelapan, perayaan Deepavali melambangkan kemenangan pihak yang baik ke atas yang jahat. 

RAIKAN DEEPAVALI DI TELEMONG... Dato' Sri DiRaja Adnan sedang berucap pada majlis Deepavali yang diadakan di Telemong pada petang Jumaat, 9 November atau awal empat (4) hari daripada hari perayaan sebenar. 

KEHADIRAN BERAMAI-RAMAI... Pada petang Jumaat itu, sempena meraikan Hari Deepavali dengan tetamu utama ialah wakil rakyat (BN - Pelangai) mereka sendiri yang juga ialah Menteri Besar. – Khabar